Töltés...

Nehéz elhinni, de igaz: egy vérzékeny beteg egyheti gyógyszeradagjának előállításához 25 plazmaadóra van szükség.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 25 ember alkalmanként 1 órát áldoz az idejéből olyan emberekre, akiknek ezzel 7 napra megkönnyítik az életét. Szánjon 2 percet a cikk elolvasására, és legyen ön is mások megmentője!

delmagyar szamoljon a plazma ponttal

Egy egészséges ember 1890-szer adhat életében plazmát, ez egy beteg másfél évre elegendő gyógyszeradagját fedezi. A vér alkotórésze a sárga színű folyadék, ez a vérplazma. 90%-ban vizet, 10%-ban pedig többek között gyógyszeralapanyag-fehérjéket tartalmaz.

A magyar betegek gyógyszergyártásához évente több tízezer plazmaadóra van szükség. Egy immunvédekezési zavarral született beteg egy havi gyógyszeréhez 10 plazmaadó, 300 magyar betegéhez évente legalább 40 ezer donor segítsége kell.

Vérplazmát évente akár 45-ször is adhatunk – feltéve, ha alkalmasak vagyunk rá. Alapkitétel, hogy a donor 18 és 60 év közötti, egészséges és több mint 50 kg, de kevesebb mint 140 kg legyen. A mesterséges úton elő nem állítható fehérjéket tartalmazó folyadék a gyógyszergyártáshoz nélkülözhetetlen.

Az országban összesen 8 Plazma Pont található, ebből 2 Szegeden: 2014-ben lehetett először plazmát adni szegedi Plazma Ponton. A Kígyó utcai Plazma Pont július 20-án ünnepelte 2. születésnapját. Idén eddig több mint 7000 véradást teljesítettek a Plazma Pont plazmaadói, országos szinten több mint 600 ezer sikeres plazmaadás történt a Plazmaszolgálat centrumaiban.

A napi 2-3 liter folyadékbevitel és zsírszegény táplálkozás feltétele a plazmaadásnak, ezért a Plazma Pont az egészséges életmódra nevel, emellett folyadékpótlást, gyümölcsöt, kalóriapótló finomságokat, költségtérítést ad a plazmaadásra fordított időért: alkalmanként 3500 Ft-ot készpénzben, minden 4. alkalommal 5000 Ft-ot, és a 45-nél is 5000 Ft jár. Ezen felül plusz 1500 Ft értékű Erzsébet-utalványhoz is juthatunk. Így évente akár 243 000 Ft értékű juttatást is kaphatnak a segíteni akarók.

 

Forrás: delmagyar.hu

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!